maanantai 30. syyskuuta 2013

Osa 4. Armenialaista kanaa, riisi-porkkanapilahvi ja kauraomenapaistos



Päivän kokkausmusiikki: The Rolling Stones


Henkisen krapulaisena sunnuntaiaamuna katsotusta kokkiohjelmasta bongattu armenialaisen kanan resepti. Ihan jees! Riisipilahvi myös huomattavasti parempaa kuin edellisellä kerralla tehty pilahviriisi. (riisipilahvilla ja pilahviriisillä on taatusti joku ero)


Pääruoka

Armenialainen kana

  • 1 broileri paloiteltuna kahdeksaan osaan (tai sitten vain sopivan kokoisia pihvejä paloiteltuna.
  • 30 g voita
  • 5 keskikokoista porkkanaa ohuiksi siivuiksi leikattuna
  •  4 naurista ohuiksi siivuiksi leikattuna (palsternakka olisi luultavasti toiminut paremmin)
  • 2 sitruunaa
  • 2 rkl Taloussokeria
  • 4 rkl tilliä, lehtipersiljaa ja korianteria (älä ikinä laita koriantaria! Ei mihinkään!) silputtuna
  • 1 pomegranaatin siemenet
- Mausta kana suolalla ja pippurilla.
- Sulata voi paksupohjaisessa kannellisessa kattilassa mahdollisimman matalalla liekillä. Laita paloiteltu kana pataan ja kääntele hyvin voissa, mutta älä anna ruskistua.
 - Lisää pataan porkkanat ja nauriit, ripottele päälle hiukan suolaa ja pippuria myllystä.
 - Laita kansi päälle ja anna kypsyä 20 minuuttia.

- Sillä aikaa fileoi sitruunat ja sekoita niiden joukkoon sokeri. Lisää sitruunafileet pataan ja sekoita. Jatka kypsentämistä toiset 20 minuuttia tai niin kauan kuin kana on kypsä.
- Viimeistele laittamalla päälle silputut yrtit ja pomegranaatin siemenet ja tarjoile riisipilahvin kanssa.

Riisi-porkkanapilahvi

  • 2 dl täysjyväriisiä
  • 1 sipuli
  • rypsiöljyä
  • 5 dl vettä
  • 1 kanaliemikuutio
  • 1 tl suolaa
  • 2 porkkanaa
- (Huuhtele riisi.) Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipulisilppu rypsiöljyssä.
- Lisää sekaan riisit ja kuullota hetki.
- Kaada joukkoon kanaliemi (voi lämmittää mikrossa, jotta kuution saa liukenemaan) ja lisää ripaus suolaa.
- Kuori porkkanat ja kuutioi ne. Lisää kuutiot kiehuvaan riisiseokseen. Anna pilahvin kypsyä kannen alla noin puoli tuntia, tai kunnes neste on imeytynyt riisiin. (Vajaa 20 minuuttia taisi riittää. Varo polttamasta pohjaan!)

Salaattia ei jaksettu tällä kertaa tehdä. Pilkottiin vähän kurkkua ja tomaattia lautaselle väriksi.


Jälkiruoka: Kauraomenapaistos ja vaniljakastike

75 gmargariinia
0,5 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita tai neljän viljan hiutaleita tms.
4 kpl omenaa
0,5 dl vettä
sokeria
kanelia

- Sulata rasva juoksevaksi. Lisää sokeri ja kaurahiutaleet.
- Laita voideltuun uunivuokaan kuoritut ja lohkotut omenan palat tasaisesti. Kaada vettä päälle ja ripottele sitten ohuehkö kerros sokeria ja kanelia päällimmäiseksi.
- Nostele kaurahiutaleseos omenoiden päälle suht tasaisesti.
- Paista uunissa 225:ssä asteessa noin 20 minuuttia (kunnes kaurahiutaleet saavat väriä).
Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa. Jos et jaksa tehdä kastiketta, vaniljajäätelö toimii myös.

Vaniljakastike

  • 4 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 3 rkl sokeria
  • 2-3 tl vaniljasokeria
- Vatkaa kylmä maito, muna ja perunajauhot kattilassa niin, että munan rakenne rikkoutuu täysin.
- Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kerran. Älä anna kiehua!
- Siirrä kattila kylmään veteen, lisää sokeri. Hämmennä silloin tällöin, kunnes kastike jäähtyy niin, ettei enää polta kättä. Lisää vaniljasokeri.

Pääruuan arvostelu:

Tämä oli jopa ihan hyvää! Vaikka pomegranaatin siemenet ihan jännä kokemus olikin, niistä jäi vähän vaikutelma, että ovat tuomassa annokseen vain väriä. Aika miedon makuisia, ei ehkä ollut vaivan arvoista niitä siihen lisätä, vaikka mukava pieni lisä olikin ja toi väriä annokseen. Porkkanat sopivat riisiin erinomaisesti.

Tähdet: ***½

Jälkiruuan arvostelu:

Ihan en olisi pari kuukautta sitten uskonut, että vaniljakastikekin tulisi tehtyä itse. Mutta olihan se hyvvää! Toki hankala varmaan kauraomenapaistoksesta on pahaa saadakaan, mutta namnam! Hyvää oli.

Tähdet: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti